Štrekaři.cz - logo
MENU
Jak trénoval Sýkora

Jak trénoval Sýkora

Druhý nejstarší český běžecký rekord platí už 42 let...

Jak trénoval Sýkora

 

1. srpna 1980 nastupuje Jiří Sýkora do finále olympijského závodu na 5000 metrů. Na Leninově stadionu v Moskvě dobíhá do cíle devátý v čase 13:24.99. Pro původem orientačního běžce, který se atletice začal naplno věnovat teprve o sezónu dříve, to je fantastický výsledek a hlavně nový česlovenský rekord! 

Jen těžko mohl tehdy někdo tušit, že rekordní zápis opavského rodáka až dodnes (článek píšu na konci července 2022) —  tedy dlouhých 42 let —  žádný Čech nepřekoná (a dokonce se ani nepodívá do olympijského finále pětky). Ze současných vytrvalců se Sýkorovi zatím nejvíce přiblížil Jakub Zemaník, který v roce 2019 zaběhl v belgickém Oordegemu výkon 13:50.61. 

Sýkorův rekord je dobře zdokumentován (viz odkazy pod článkem) a na jeho počest pořádá jeho syn Jan (mílař a momentálně nejlepší český vodič) závod pod názvem Opava 5K. Na internetu ale ještě nebyl publikován rozbor přípravy v olympijském roce, tak jak ho popsal pro časopis Atletika Sýkorův trenér Stanislav Mikeska. Přečíst si ho můžete teď...

 

 

Galerie

Komentáře

Pro přidání komentáře je nutné být přihlášen.

...

Další