Štrekaři.cz - logo
MENU
Devatenáctiletý běžec přispěl prezidentskému kandidátovi 300 tisíc korun

Devatenáctiletý běžec přispěl prezidentskému kandidátovi 300 tisíc korun

 

Mezi sponzory prezidentských kandidátů před lednovými volbami figurují špičky českého byznysu, ale i zcela nečekaní dárci.

Devatenáctiletý běžec přispěl prezidentskému kandidátovi 300 tisíc korun

 

Mezi sponzory prezidentských kandidátů před lednovými volbami figurují špičky českého byznysu, ale i zcela nečekaní dárci. Největším mecenášem Pavla Fischera je teprve devatenáctiletý Maximilian Albert Matolín, který uchazeči o Hrad poslal na konto 300 tisíc korun. Co vedlo atletického reprezentanta a studenta blízkovýchodních studií k finanční podpoře konzervativního politika? Čtěte v následujícím rozhovoru.

 

Dne 31. října 2022 jsi na účet prezidentského kandidáta Pavla Fischera poslal 300 000 Kč. Co tě k tomu vedlo?

Snaha podpořit někoho, komu věřím. Zároveň i osobní povinnost, chci mít dobrého a reprezentativního prezidenta. V neposlední řadě také osobní zkušenost. Pavel Fischer se o lidi opravdu zajímá, není to jenom póza pro média nebo veřejnost. Odpoví snad na všechny dotazy, které mu od lidí přijdou. Zároveň se snaží jejich problémy aktivně řešit.
 
Jak jsi se s Pavlem Fischerem seznámil? Dle jeho vyjádření pro magazín Reportér se vaše rodiny dlouhodobě přátelí.
 
Tatínek Pavla Fischera pracoval ve Fyzikálním ústavu Akademie Věd, kde byl jeho kolegou můj dědeček Milan Matolín.
Já osobně znám pana Fischera od doby, kdy byl velvyslancem České republiky v Paříži. Více jsme spolu začali komunikovat před minulými prezidentskými volbami. Konzultoval jsem s ním i svoje ročníkové práce.
 
Proč si myslíš, že by Pavel Fischer byl dobrým prezidentem? S jakými jeho názory se ztotožňuješ?
 
Je to zásadový člověk. Sleduji hlavně jeho práci v senátním Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Vidím, že trvale prosazuje zájmy České republiky, brání náš právní stát proti vnějším vlivům supervelmocí, které se zde snaží ovlivňovat politiky a podlamovat naši suverenitu. Narozdíl od jiných politiků, staví ale i nové mosty, zlepšuje vztahy se státy, které mají podobné principy jako ČR, třeba s Tchaj-wanem.
 
Dodnes jsi s příspěvkem ve výši 300 tisíc korun nejštědřejším Fischerovým dárcem. Proč jsi mu poslal tak vysokou částku? Na studenta vysoké školy je to opravdu mimořádný příspěvek.
 
Určitě jsem to mohl utratit i za jiné věci, ale právě teď a tady se rozhoduje o naší budoucnosti. Jsem sice zatím jen vysokoškolský student, ale až za několik let dokončím svá studia, vstoupím do světa, který bude z nemalé části ovlivněn i rozhodnutími budoucího prezidenta.
Nemyslím si, že je vhodné mít za prezidenta člověka, který spolupracoval s StB. Člověka který nemá jasné názory a jen se našprtá na prezidentské debaty. Budoucnost ČR, v tak dynamickém světě jako je ten náš, musí stát na jasných a pevných principech, a ty pan Fischer jednoznačně zastává.
 
 
Pavel Fischer ovšem neuspěl už v první přímé volbě a ani teď mu průzkumy nedávají velkou šanci na zvolení. Nemáš obavu, že tvoje peníze přijdou tak trochu vniveč?
 
Možná jsem trochu snílek, ale věřím mu. Bohužel v dnešní době je to spíše o heslech, slibech a vytváření iluzí. To lidi bere, tím si získáte jejich hlas. Nejde ani o to jestli jste slušný člověk, o to co jste pro stát udělal, když to neumíte u lidí prodat, nemáte bohužel šanci uspět. Kdyby ze své kandidatury pan Fischer vytvořil “show”, dost možná by měl v průzkumech podobná čísla jako trojice Pavel, Nerudová, Babiš.
Ztrátu bude velice těžké dohnat, ale šance tu pořád je. A já doufám, že mu můj příspěvek pomůže ve stíhací jízdě.
 
Angažuješ se ve Fischerově volební kampani i nějakým jiným způsobem?
 
Bohužel ne. Momentálně se zuby nehty peru se studiem, hlavně hodiny arabštiny mi dávají docela zabrat (pozn. Maximilian Matolín je studentem 1. ročníku blízkovýchodních studií na Filozofické fakultě UK). Do toho mám ještě tréninky, takže moc času navíc už nemám.
 
Sportovci se o politiku a veřejné dění většinou příliš nezajímají. S kým tyto věci nejčastěji probíráš?
 
Sport a politiku samozřejmě nelze oddělovat. Dlouhodobě se zajímám o země Blízkého Východu a severní Afriky. Pro sportovce z těchto zemí jsou sportovní akce jedinou možností, jak vyjádřit nesouhlas s režimem v jejich zemi. Každý občan, i sportovec, by se měl sám sebe ptát, jestli jsou jeho volení zástupci dostatečně efektivní, transparentní atd. To je princip demokracie. 
Nejčastěji se o politice bavím s tátou, ale probíráme ji i ve škole. Nejvíce mne zajímá propojení národní bezpečnosti a politiky.
 
Jsi členem nějaké politické strany a chtěl bys v budoucnu sám kandidovat na nějakou politickou funkci?
 
Členem žádného politického uskupení nejsem. Mnoho stran, snad s výjimkou Pirátů, mě dost zklamalo. Hlavně kvůli rostoucí korupci. Chtěl bych se vydat spíše cestou diplomacie, ale uvidíme, co život přinese.  
 
Pavel Fischer údajně dělal v mládí také atletiku. Víš o tom něco víc? A sleduje tvoji atletickou kariéru?
 
Táta mi o tom říkal. Myslím, že běhal střední tratě. Osobáky samozřejmě nevím, ale už jenom to, že dělal atletiku je super.
Pan Fischer se na mé výsledky průběžně ptá. Měl radost třeba z mojí účasti na sprnovém Mistrovství světa v atletice v Cali (pozn. Maximilian Matolín zde běžel disciplínu 3000 m překážek a nepostoupil z rozběhu).
 
Po zmíněném juniorském mistrovství světa na dráze tě brzy čeká další reprezentační akce. Už v neděli budeš startovat na Mistrovství Evropy v přespolním běhu v Turíně. S jakými cíli do tohoto závodu půjdeš?
 
Závod na MS v Cali se mi bohužel vůbec nepovedl, teď jedu do Turína na reparát. Když srovnám krosy se stýplem, tak se mi zdá, že umí spojit běžeckou komunitu. Možná je to tím, že na ně všichni nadávají. Kros je prostě neustálý boj s hlavou, krize může přijít třeba i několikrát za závod.
Nedělní závod tedy beru i jako dobrou mentální přípravu a doufám, že s klukama ukážeme, že ani v této disciplíně se Češi neztratí.
 

 

foto: Soňa Maléterová a web Pavla Fischera

 

Galerie

Komentáře

Pro přidání komentáře je nutné být přihlášen.

...

Další