Štrekaři.cz - logo
MENU
Nick Deal - Američan na pražské misi

Nick Deal - Američan na pražské misi

 

O víkendu zvítězil Nick Deal na pražských přeborech v závodě na 1500 i 3000 metrů. Tento Američan, původem z Floridy, žije v Praze už od srpna a přiletěl sem s velmi speciálním úkolem...

 

Nick Deal - Američan na pražské misi

 

S jakými očekáváními jsi se přihlásil na únorový Přebor Prahy v hale? 

Před Přeborem Prahy jsem už jeden halový závod běžel (13. ledna doběhl Nick třetí ve veřejném závodě na 2000 metrů na Strahově), ale tam byl můj výkon dost poznamenán nemocí. Tentokrát už jsem byl zdravý a chtěl jsem si hlavně dobře zazávodit.
 
Můžeš popsat, jak se pro tebe sobotní závod na 1500 metrů a nedělní závod na 3000 metrů vyvíjely? Tuším, že patnáctka byla asi trochu pomalejší, než by sis přál, ale s trojkou můžeš být spokojený?
 
Na patnátce jsem se zpočátku držel v závěsu za první skupinkou, ale během druhého kola jsem šel do čela a pak už jsem běžel sám až do cíle. Doufal jsem, že můj čas (3:55.54) bude trochu lepší, ale nebyl to špatný výkon.  
 
                                                                                    
 
Na trojce jsme měli vodiče Honzu Sýkoru, který nám potáhl prvních 1800 metrů (cca po 34s na kolo) a naší čelní skupince, kde byl i René Sasyn a Kuba Glonek, opravdu hodně usnadnil život. Poté, co Honza odstoupil, jsem ještě jedno kolo běžel za Sasynem a pak jsem šel do vedení. Nicméně stále to nevzdával ani Glonek, který mi zkusil 500 metrů před cílem nastoupit. Poslední dvě kola jsem ale ještě dokázal vystupňovat a vyhrál za 8:16.30. To je výkon, který mě vzhledem k opatrnější první polovině závodu, příjemně překvapil.
 

Většina lidí si tě poprvé všimla v listopadu 2022, kdy jsi skončil druhý na Běhu 17. listopadu ve Hvězdě. Do Prahy jsi ovšem přiletěl už o pár měsíců dříve, jak jsi se k nám dostal a jaká je tvoje práce? 

Z Hvězdy mám dost silný zážitek, protože to byl můj první závod na sněhu v životě. Já totiž pocházím z Floridy a tam nic takového nemáme. (směje se)

Už na univerzitě mě oslovila křesťanská organizace Athletes in Action a chtěl jsem pro ní pracovat na některé ze zahraničních poboček. Nakonec se ukázalo, že pro mě bude nejlepší mise v Praze. A to i z toho důvodu, že zde můžu pokračovat v běžecké kariéře, což jinak většina Američanů po absolvování univerzity už kvůli práci nestíhá. 

Do Česka jsem přiletěl v srpnu 2022 společně s několika dalšími kolegy z Ameriky. Kromě toho, že běhám, je mým úkolem mluvit o křesťanství s českými sportovci a pak také učím anglickou konverzaci na několika pražských středních školách.

Češi patří mezi nejvíce ateistické národy na světě. Potvrzuje se ti to i v praxi?

Musím přiznat, že když jsem se krátce před příletem do Česka dozvěděl, že je to jedna z nejateističtějších zemí na světě, tak to byl pro mě šok. Následně jsem pochopil, že většina Čechů prostě nemá s křesťanstvím osobní zkušenost. Většina lidí zde v dětství nechodila do kostela. Já jsem vyrůstal na jihu USA a tam je zajít na nedělní mši do kostela naprosto běžná věc pro celou rodinou. Takže zatímco ve Spojených státech je přirozené stát se křesťanem, tady v Česku je normální být ateistou.

Jaká byla tvoje vlastní duchovní cesta?

Jak jsem zmínil, tak během dětství na Floridě jsem rád chodil s rodinou do kostela. Opravdu vážně jsem ale víru začal brát až na univerzitě. Byl jsem tehdy poprvé mimo domov, nedařilo se mi v běhání a musel jsem si zvykat na nový režim. Po prvním ročníku jsem jel na sportovní tábor a tam přišel okamžik, kdy mi konečně došlo všechno, co jsem v dětství jen poslouchal a křesťanství mi začalo dávat smysl. Bůh se se mnou setkal v tom, co bylo v té době v mém životě nejdůležitější: v mém sportu. Následně jsem začal křesťanství více studovat a používat ho i při běhání.
 

Není křesťanství a víra v Boha často v rozporu s životním stylem atleta, který chce podávat špičkové výkony, a proto musí často jednat sobecky? 

Nemyslím si, že být křesťanem a špičkovým sportovcem se navzájem vylučuje. Běh je sice individuální sport, ale pro křesťana má zvláštní smysl. Chci talent, který mi byl dán, využívat na absolutní maximum, protože je to dar od Boha. Myslím, že schopnost vidět, že náš talent je dar, ať už v jakékoli oblasti, nám umožňuje sejmout ze sebe pozornost a uctít jím Boha.         

Součástí tvé práce je pokusit se tuto zkušenost předat i českým sportovcům, jak to chceš udělat?

Doufám, že se mi podaří dostat křesťanství více do povědomí českých sportovců. Každému sportovci, který se snaží duchovně rozvíjet, to může přinést mnoho výhod. V životě jde o mnohem víc než jen o sport a myslím, že křesťanství může na mnohé z klíčových otázek odpovědět.

Na University of Florida jsi vystudoval magisterský obor "business management". Zároveň jsi běhal za univerzitní tým Florida Gators a dosáhl těchto osobních rekordů:  3:47 (1500m); 8:09 (3000m); 14:21 (5000m). Jak svoji univerzitní běžeckou kariéru hodnotíš? 

Samozřejmě, že žádný sportovec není se svými výsledky nikdy absolutně spokojený a chtěl by být lepší. Osobně myslím, že pětka je disciplína, kde jsem mohl běžet o něco rychleji, protože jsem se na tuto trať zaměřoval po celých pět let na univerzitě, ale můj čas se po druháku už příliš nezlepšil. Každopádně běhat za Florida Gators bylo vždy mým snem a jsem nesmírně vděčný, že se mi splnil.

V Praze trénuješ na Dukle u trenéra Pavla Červinky. Jak jsi se k němu dostal?

Můj šéf z pražské pobočky Athletes in Action trénéra Červinku znal, takže nás propojil. Trénink v jeho skupině si opravdu užívám a všichni mě velmi hezky přijali mezi sebe.

Jak tě baví běhat v tréninku kopce s Jáchymem Kovářem?

Je pravda, že kopce jsou jedním z oblíbených koučových tréninků. Na Floridě jsme skoro žádné kopce neměli a místo nich jsme běhali na nájezdových rampách k mostům. (směje se) Jáchym je v kopcích opravdu skvělý. A aby taky ne, když byl teď v desítce na MS v běhu do vrchu! Takže se ho v kopcích snažím držet zuby nehty.

Když jsme spolu byli nedávno běhat, tak jsi plánoval, že sezónu 2023 věnuješ hlavně patnáctistovce. To stále platí?

Ano, to platí. Určitě poběžím i nějakou pětku, ale chci pracovat hlavně na rychlosti, dokud to ještě jde (Nick je ročník 1998). Rád bych letos ubral ještě pár sekund z mého současného osobáku, který je 3:47, a celkově běhal na patnáctistovce stabilní výkony.

Vyjmenuj pár věcí, které se ti v Praze (v Česku) líbí, a které tě překvapily.

Moc mi chutná české jídlo (hlavně svíčková) a pivo. Praha je moc krásná a je zde i hodně parků, kde se dá dobře běhat. Překvapilo mě, jak hodně se tu chodí pěšky. Od té doby, co jsem se do Prahy přistěhoval, každý den nachodím o 100% více kroků než na Floridě.

                                                                             

A jak jsi na tom s češtinou? 

"Dobrý." Na hodiny češtiny chodím jednou týdně. Chtěl bych postupně zvládnout alespoň základní českou konverzaci, ale ta druhá osoba bude na mě muset asi mluvit velmi pomalu, abych jí rozuměl.

Pochopil jsem správně, že v Česku zůstaneš do konce roku 2023?

Mám tu smlouvu do července 2023 s možností ročního prodloužení, ale zatím ještě nevím zda tuto opci využiju.

 

* Athletes in Action je součástí církevní organizace CRU (Campus Crusade for Christ International)

Profil Nicka Deala (World Athletics)

 

 

Foto: Fb Pražský atletický svaz a archiv N. Deala
 

Galerie

Komentáře

Pro přidání komentáře je nutné být přihlášen.

...

Další