Štrekaři.cz - logo
MENU
Co se může atletika naučit od vrchařů?

Co se může atletika naučit od vrchařů?

Že nejste fanoušci vrchů? Že závody do kopce jsou parodie na atletiku? Myslím, že streamy z letošního MS v horských bězích mohly změnit váš názor...

Co se může atletika naučit od vrchařů?

 

Rakouští pořadatelé mistrovství světa v horských bězích nabídli divákům po celém světě bezplatně (na YouTube a FB) během čtyřech dnů přímé přenosy ze čtyřech závodů (ten nejdelší trval necelých 12 hodin!).

Byly to streamy naprosto výjimečné rozsahem záběrů z flotily dronů, které operovaly nad alpskými vrcholy a od týmu “běhajících kameramanů”, kteří se závodníky absolvovali často i delší technické pasáže. Rozhovor s jedním z těchto kameramanů si můžete pustit zde

               

Živé záběry z telefonů se stativem prohlubovaly dramatičnost přenosu a přinášely divákům "reálnější" zážitek. Ve chvílích, kdy kameraman běžel Marcele Vašínové za zadkem jste prostě měli pocit, že jí tlačíte taky! A navíc jste díky těmto záběrům v kombinaci s drony mohli naplno docenit, jak ohromné převýšení musí závodníci překonat.

Výborně fungovala i grafika, která pomáhala s orientací v aktuálním pořadí i z hlediska progresu závodníků v rámci trati. Něco, co například skoro nikdy nefunguje při přenosech z pražských běžeckých závodů. V hlušších místech režie nabízela divákům předtočené rozhovory s favority. Reklamy byly omezené na únosné minimum.

Zkrátka: šlo patrně o nejlepší bezplatně šířený přenos v dějinách běžeckého sportu.

A co se dělo mezitím v (dráhové) atletice? Jakob Ingebrigtsen, jeden z hrstky globálně známějších běžců, se v pátek (v předprogramu! Diamantové ligy v Paříži) pokoušel o překonání světového rekordu na dvě míle. Start závodu byl ve 20:42, ovšem start TV přenosu (do celého světa včetně Česka) až ve 21:00. A Jakob skutečně doručil. Běžel světový rekord, který ovšem kromě diváků norské televize (která si zajistila práva i na předprogram) nikdo neviděl.

Tak si říkám, jestli by si markeťáci z WA/DL neměli začít škrábat hlavy? Je zbytečné si nalhávat, že atletika je stále tou "královnou sportu". Z hlediska diváckého zájmu to tak rozhodně neplatí. 

Galerie

Komentáře

Pro přidání komentáře je nutné být přihlášen.

...

Další