Štrekaři.cz - logo
MENU
Kolik budeme mít v Česku profesionálních atletů?

Kolik budeme mít v Česku profesionálních atletů?

Kolik budeme mít v Česku profesionálních atletů?

Následující článek není napsaný ani za účelem propagace očkování, ani jako výsměch jeho odpůrcům. Slouží čistě pro ilustraci doby, kterou žijeme...

 

V sobotu se ve Valašském Meziříčí uskuteční poslední letošní šampionát - Mistrovství republiky v přespolním běhu.

 

V pátek 19. listopadu, 2 dny před uzávěrkou přihlášek, bylo na stránkách Českého atletického svazu (ČAS) oznámeno, že se akce (v souladu s mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví) budou moci zúčastnit pouze osoby:

a) očkované

b) se započatým očkováním (+ PCR testem)

c) kterým od prodělání nemoci neuplynulo více než 180 dní

 

Od té doby jsem dostal několik zpráv od atletů, kteří daná pravidla považovali za "nefér" a ptali se, zda by to nešlo nějak “zařídit”. Také na sociálních sítích se začaly objevovat kritické hlasy, které šampionát označovaly jako "MČR očkovaných" apod.

 

Nechtěl jsem tehdy nikomu radit, aby ze sebe udělal přes noc "profesionálního sportovce" (a obešel tak nařízení platná pro “smrtelníky”), ale vzhledem k tomu, že se dnes tento výklad objevil i na stránkách ČASu (který následně umožnil dodatečné přihlášení osobám, které se prokážou "profesionální smlouvu" a antigenním testem), je třeba říct, že taková cesta skutečně existuje. A někteří tuto cestu dokonce budou považovat za ideální, neboť je typicky česká, prošvejkovaná; prostě taková, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

 

Definice profesionálního sportovce totiž není v českém právním řádu vymezena a fakticky se jím může stát kdokoliv, kdo uzavře se svým oddílem smlouvu a je za svou sportovní činnost alespoň příležitostně finančně odměňován. “Profesionálem” tak může být i závodník krajského přeboru, který uzavřel smlouvu s oddílem XY, že za každý bod dostane 50 Kč. Ostatně už během zimy některé oddíly podobné smlouvy se závodníky uzavíraly, zejména aby jim tak umožnily trénink ve vnitřních prostorách, který byl jinak amatérům zapovězen. 

 

Zbývá se tak jen ptát, kolik atletických “profesionálů” se během následujících dnů zrodí? A je toto ta pravá cesta k profesionalizaci české atletiky, nebo jen důkaz, že každé pravidlo dokážeme v tuzemsku překonat?! 

 

Komentáře

Pro přidání komentáře je nutné být přihlášen.

...

Další