Štrekaři.cz - logo
MENU
David Šlapák míří do USA

David Šlapák míří do USA

Talentovaný liberecký vytrvalec se upsal Butler University v Indianapolis...

David Šlapák míří do USA

 

David Šlapák sice na sobotním MČR v přespolním běhu prohrál souboj o juniorský titul s Jakubem Davidíkem, ale přesto nemusel dlouho smutnit. O víkendu se totiž definitivně domluvil na (zatím) ročním stipendiu s Butler University v Indianapolis (Indiana).

Osmnáctiletý liberecký talent začínal původně s tenisem, ale atletika se ukazuje jako lepší volba. Letos už svěřenec trenéra Šebelky zaběhl výkony 3:51 (1500m); 8:20 (3000 m); 14:33 (5000m); a také vystoupením na Mistrovství Evropy juniorů v Tallinnu zaujal skauty hned několika amerických univerzit. Z nabídek dal Šlapák nakonec přednost Butler Bulldogs, jak se přezdívá sportovcům z Butler University.

Butler Bulldogs patří v posledních letech mezi elitní týmy NCAA (nejvyšší americké univerzitní ligy) a momentálně mají na soupisce sedm borců s osobákem pod 3:45 (1500m) a devět běžců s osobákem pod 14 minut (5000m)! Mezi největší hvězdy týmu, který je známý svým propracovaným skautingem, v minulosti patřil například britský maratonec Callum Hawkins. "Chtěl jsem jít do silného týmu, kde mám šanci se výkonnostně zlepšovat. Za tým teď běhá řada běžců, kteří mají těsně před vystudováním, takže v příštím roce dojde k obměně, jejíž součástí budu i já," uvedl Šlapák, který se bude na univerzitě kromě atletiky věnovat také studiu některého z ekonomických oborů.

Na Šlapáka ještě čeká poslední překážka jménem maturita, ale pak už se v létě 2022 vydá ve stopách Romana Oravce, Jakuba Živce, Evy Krchové a řady dalších českých běžců, keří v USA působili. Jejich zkušenosti shrnuje můj starší článek

 

Galerie

Komentáře

Pro přidání komentáře je nutné být přihlášen.

...

Další